Η Κλινική Ύπνωση ή Υπνοθεραπεία συγκαταλέγεται στις θεραπείες του Υποσυνειδήτου. Με τον όρο Ϊασυνειδητο ή Ϊυποσυνείδητο αναφερόμαστε σε όλες τις λειτουργίες που δεν περιλαμβάνονται στη συνειδητή αντίληψη. Σε αντίθεση με άλλα είδη θεραπειών η Κλινική Ύπνωση δεν αναλύει, δεν ερμηνεύει αλλά με τη χρήση των κατάλληλων τεχνικών το άτομο αφήνεται και εστιάζει εσωτερικά στον εαυτό του για να γίνει αναπλαισίωση των συγκινησιακών του προδιαθέσεων. Τα συναισθήματα και οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις αρχίζουν να κωδικοποιούνται πριν από τη γέννηση, στα προλεκτικά στάδια και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν λεκτικοί αφηγηματικοί δείκτες αυτής της μάθησης. Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία ασχολείται με την αποθήκευση και την κωδικοποίηση της συναισθηματικής μνήμης, η οποία είναι απόλυτα ασυνείδητη.
Η υπνωτική έκσταση στην οποία μπαίνει ο πελάτης είναι μια ειδική ψυχολογική κατάσταση η οποία επιτρέπει στον πελάτη να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να κάνει νέους συνειρμούς, να δει τον εαυτό του από μια νέα οπτική γωνία και να χρησιμοποιήσει τις ψυχικές του δυνατότητες για να εκφράσει τον εαυτό του ικανοποιητικά και αυθεντικά (Δόβελος, 2009). Ο στόχος της θεραπείας είναι η βιωματική επανακωδικοποίηση συγκινησιακών προδιαθέσεων σε προσυμβολικό και προλεκτικό επίπεδο. Θεωρείται ως μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση σχεδόν όλων των ψυχικών διαταραχών αλλά και ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, για τον ελέγχο του σωματικού βάρους, την αύξηση των αθλητικών επιδόσεων και την εξάλειψη του καθημερινού στρες.
Πώς γίνεται η ύπνωση;
Αρχικά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ύπνωση δεν είναι ύπνος ή απώλεια της συνείδησης. Αποτελεί μια μετατόπιση της εστίασηs της προσοχής, και σας μεταφέρει σε μια κατάσταση κατά την οποία ο νους απομακρύνεται σταδιακά από τις καθημερινές του έννοιες και ελαττώνει η’ αποσπά την προσοχή του από τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι, απελευθερωμένος από την κυριαρχία του αναλυτικού νου, μπορεί να επικεντρωθεί στα πράγματα που θέλει να κατανοήσει και να αλλάξει μέσα στον εαυτό του (Δόβελος, 2016).
Η Ύπνωση μπορεί να περιγραφεί σαν μια κατάσταση σωματικής και διανοητικής χαλάρωσης, στην οποία το άτομο μπαίνει με τις δικές του δυνάμεις και διατηρεί τον πλήρη έλεγχο. Αποτελεί μια φυσική ικανότητα του νου και κάθε άνθρωπος τη βιώνει πολλές φορές μέσα στην καθημερινότητά του. Σκεφτείτε για παράδειγμα όλες αυτές τις φορές που οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, είστε βυθισμένοι και εστιασμένοι εσωτερικά στον εαυτό σας και φτάνετε στον προορισμό σας χωρίς να το έχετε καταλάβει. Αυτή η εσωτερική εστίαση αποτελεί κατάσταση υπνωτικής εκστασηs.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι όλες εκείνες οι φορές που είστε ξαπλωμένοι στον καναπέ σας μπροστά στην τηλεόραση, τα μάτια σας κλείνουν, είστε βαθιά χαλαρωμένοι και ενώ ακούτε ότι συμβαίνει γύρω σας εσάς δε σας ενδιαφέρει γιατί είστε εστιασμένοι σε αυτή την ευχάριστη εσωτερική αίσθηση, ενώ έχετε πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω σας. Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν έκσταση δεν είναι μια μαγική κατάσταση στην οποία μπαίνει το άτομο, αλλά μια φυσική κατάσταση που βιώνουμε. Για το λόγο αυτό είναι απόλυτα ασφαλής. Η Ύπνωση θεωρείται εγκεκριμένη μέθοδος από την Αμερικάνικη ψυχολογική Εταιρεία, τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο.
Είναι αποτελεσματική η Κλινική Ύπνωση/ Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία;
Η Κλινική Ύπνωση ή αλλιώς Βιοθυμική ψυχοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο ψυχοθεραπείας που έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση πολλών ψυχολογικών και ψυχοσωματικών νοσημάτων μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικές κλινικές και πειραματικές μελέτες. Ορισμένες από τις δυσκολίες στις οποίες έχει αποδειχτεί αποτελεσματική η μέθοδος αυτή για την αντιμετώπισή τους είναι οι παρακάτω: Κατάθλιψη ,Αγχώδεις διαταραχές ,Φοβίες ,Παχυσαρκία , Διατροφικές διαταραχές ,ψυχοσωματικά προβλήματα , Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου ,Μείωση του πόνου κατά τη γέννα , Δερματοπάθειες ,Διακοπή καπνίσματος, Διαχείριση του πόνου .